Voihan kaamos!

Heippa!

Se on täällä taas! Kaamos nimittäin ja siitä seuraa, ainakin itsellä jonkinsorttinen kaamosväsymys. On kummallista, kuinka meille suomalaisille niin tuttu ja jokavuotinen pimeys vaikuttaa jaksamiseen merkittävästi. Toki kaikki eivät koe vaipuvansa alakuloon talvella, mutta joka tapauksessa ilmiö tuntuu olevan yleinen.

Omalla kohdalla pimeys tuntuu vaikuttavan moneenkin asiaan. Mielenkiinto kivojakin juttuja kohtaan tuntuu kaikkoavan ja kotisohva, netflix ja jätskiannos menee minkä tahansa edelle. Riittävistä yöunista huolimatta aamulla kone ei meinaa millään lähteä käyntiin edes ylimääräisellä kahvikupilla.

Kokosin tähän postaukseen keinoja, joilla itse (yritän) selvitä talvesta hymyssä suin:efb655c4-84ad-47ce-a9b5-5b49cf609e42.JPGRiittävä ja laadukas uni

Yritän viimeiseen asti olla tinkimättä unen määrästä ja laadusta. Laitan illalla ajoissa kännykän pois ja ennen nukkumaanmenoa pidän pienen lukuhetken. Lukeminen auttaa ainakin itseäni rauhoittumaan ja saamaan ajatuksia muualle työ- ja treenipäivän kiireistä. Menen niin aikaisin nukkumaan, että varmistan 8h yöunet.
Monipuolinen ruoka ja kohtuullinen herkuttelu

Yritän pitää verensokerin tasaisena ja jättää herkuttelut viikonloppuun (sillointällöistä tsemppisuklaapatukkaa ei keskiviikkoisin lasketa, eihän?) Monipuolisella ja tavallisella kotiruoalla pääsee pitkälle ja jätskin syöminen lauantaisin on enemmän kuin ookoo. Itse olen semmoinen sokerihiiri, että tämä kohta vaatii oikeasti tekemistä. Pienen lipsumisen sallin itselleni, koska ollessani liian tiukka itselleni tiedän koko homman karkaavan lapasesta.

Mun lemppariaamiainen on runsas ja sisältää sopivasti vähän kaikkea.

Mun lemppariaamiainen on runsas ja sisältää sopivasti vähän kaikkea.

Treenaaminen ja ulkoilu

Sisällytän treenin jokaiseen päivääni ja huomaan kyllä, jos se jostain syystä jää tekemättä. Kilpauimarina altaaseen hyppääminen on joskus inhottava ajatus, mutta treeni pitää itseni rutiineissa kiinni ja saa hyvälle tuulelle. Haluan pitää ulkoilun arjessani myös vuoden pimeinä kuukausina ja liikun mahdollisimman paljon pyörällä ja kävellen. Sovin silloin tällöin ulkoilutreffejä kavereiden kanssa, jolloin saa lyötyä kaksi kärpästä yhdellä iskulla: vaihdettua kuulumiset ja hengitettyä raitista ilmaa.

Avanto ja saunominen ovat huipputapoja ulkoilla talvella!

Avanto ja saunominen ovat huipputapoja ulkoilla talvella!

Hyvä seura

Vietän mahdollisimman paljon aikaa ystävien ja läheisten kanssa. He saavat minut hyvälle tuulelle. Yritän välttää valittamista muiden seurassa ja keskittyä kivoihin juttuihin.

Ei sen parempaa seuraa kuin oma perhe ja sisarukset.

Ei sen parempaa seuraa kuin oma perhe ja sisarukset.

Kaikkien edellisten tapojen unohtaminen

On päiviä, jolloin unohdan kaikki edellämainitut rutiinini ja makaan yksin sohvalla, syön jäätelöä, en tapaa kavereita ja menen myöhään nukkumaan. Mielestäni tämänkaltaiset yksittäiset päivät ovat kokonaisuuden kannalta yhdentekeviä. Itse ainakin kaipaan elämääni tällaista pientä kapinointia, jonka jälkeen taas tajuan , että rutiinit on sittenkin ihan kivoja. Kuka on muutenkaan sanonut, että päivästä ja vuodenajasta olisi pakko pysyä pirteänä? Ajoittaisen negailun jälkeen ne hyvätkin hetket tuntuvat vieläkin paremmilta.

Kärsitkö talviväsymyksestä ja mitkä on sun keinoja pysyä pirteänä pimeyden keskellä? Vinkit otetaan mielellään vastaan. Pistä hyvä kiertämään ja kommentoi parhaat vinkkisi!

Tsemppiä marraskuuhun :)

-Sanna


Laura ManninenComment