Uimataidosta ja sen tärkeydestä

Heippa!

Tänään painavaa asiaa lasten uimataitoon liittyen. Uimataidottomuus on usein koko perheen ongelma. Jos vanhemmat eivät osaa uida, usein myös lapset jäävät uimataidottomiksi. Uimataito on osa perusopetuksen opetussuunnitelmaa, mutta silti joka neljäs kuudesluokkalainen ei pohjoismaisen uimataidon määritelmän mukaan ole uimataitoinen (http://www.suh.fi/files/1854/Uimataitotutkimus_2016.pdf). Omasta mielestäni tämä on käsittämätöntä maassa, jonka pinta-alasta kymmenesosa on sisävesiä. Jos peruskoulun ala-asteella ei opi uimaan, uimahallille lähtemisen kynnys alkaa pikkuhiljaa kasvaa ja uimataitoa aletaan ajatella jopa turhana asiana. Miksi on tärkeää osata uida? Tässä postauksessa muutama perustelu, miksi jokaisen tulisi osata pysyä pinnalla.

Näyttökuva 2018-06-26 kello 15.24.00.png

Lähde: Suomen Uimaopetus- ja Hengenpelastusliiton uimataitotutkimus http://www.suh.fi/files/1854/Uimataitotutkimus_2016.pdf

 

Me täällä Suomessa elämme tuhansien järvien maassa ja monet perinteet liittyvät jollain tavalla veteen. Kesäisin veneilemme ja hyppäämme rantasaunan laiturilta järveen. Talvisin on tapana pulahtaa avantoon. Milloin vain voi tapahtua mitä vain ja hädän sattuessa uimataito on halpa henkivakuutus. Jos veneestä tai laiturilta tipahtaa, kokeneempikin veneilijä tai kalamies (saattaa) säikähtää, vaikka edellisestä uintikerrasta ei olisikaan kulunut aikaa. Toisin sanoen sen lisäksi, että opettelee pysymään pinnalla, uimataitoa on hyvä pitää myös yllä käymällä uimassa edes silloin tällöin. Myös veteen hyppäämistä kannattaa harjoitella, niin äkillinen veden varaan joutuminen ei aiheuta paniikkia. Toki pelastusliivit eivät päästä uppoamaan, mutta veden ollessa vieras elementti hätä voi iskeä silti.

IMG_1905.jpg

 

Sen lisäksi, että uimataito voi pelastaa hengen, siitä voi löytää itselleen kivan harrastuksen. Uinti on hyvä treeni koko kropalle ja parantaa myös hapenottokykyä, jonka takia uinti tukee erinomaisesti myös muita lajeja. Uinti on laji, jota voi hyvin harrastaa, vaikka olisi ongelmia nivelten kanssa, koska iskutusta ei ole. Se sopii hyvin loukkaantuneille urheilijoille kuntoutusvaiheessa juuri “hellävaraisuutensa” takia.

Vaikka uintiin liittyy olennaisesti vesi, joka on monelle vieras elementti, pinnalla pysyminen ei silti ole mitään rakettitiedettä. Kuten vanha sanonta kuuluu: “sen minkä nuorena oppii, niin vanhana taitaa.” Siksi uimataito olisikin hyvä hankkia jo lapsena, jolloin kynnys oppimiseen on muutenkin pieni. Monet vanhemmat pohtivat, miten lapsen saa opetettua uimaan. Siihen vinkkejä seuraavassa postauksessa, joten pysykää kuulolla.

-Sanna