Uuden aloittamisen vaikeus

Heippa!

Uuden harrastuksen aloittaminen voi tuntua hankalalta ja joskus innostus lopahtaa jo heti alussa, kun aloittainen on niin vaikeaa. Monesti käy myös niin, että oman alkutaipaleen alussa ei uskalleta mennä kauemmin harrastaneiden sekaan. Tulee olo, että muut tuijottavat ja katselevat omaa säheltämistä. Onko tuttu tilanne esimerkiksi kuntosalilta?

A3CC99FE-4C6E-42AA-8026-5B4FBFE275AC.JPG

Säheltämistä sanan varsinaisessa merkityksessä.

Olen törmännyt yllä kuvailtuun tilanteeseen myös uima-altaalla liiankin monen aloittelevan uimarin kanssa. Uintitunneille tullaan hyvillä mielin, kun ohjaaja on paikalla, mutta treenaaminen yksin pelottaa nimenomaan siksi, koska mietitään liikaa sitä, mitä muut ajattelevat. Harmittavan usein uusi harrastus lopahtaa, koska arjen muut (helpommat) asiat menevät edelle ja uuteen harrastukseen palataan uudestaan myöhemmin. Näin aloittaminen on tehtävä uudestaan ja uudestaan ilman, että uudesta harrastuksesta ehtii edes kunnolla päästä jyvälle. Ihmismieli on kummallinen laitos ja rajoitteet tuntuvat usein olevan todellakin vain omassa päässä. Miten moisista rajoitteista pääsisi eroon ja uuden harrastuksen aloittaminen olisi helpompaa?

Jokainen pro-tekijäkin on joskus ollut aloittelija

“Kukaan ei ole seppä syntyessään.” Hyväksy se, että on aloitettava jostain. Jokainen pro-tekijäkin on joskus ollut aloittelija ja lahjakkaatkin joutuvat harjoittelemaan kehittyäkseen. Kuntosalilla, uima-altaassa, hiihtoladuilla ja muissa liikuntapaikoissa jokainen treenaa itseään varten, eikä kukaan tule sinne tuijottelemaan ja tuomitsemaan muita. Muut tyypit keskittyvät omaan tekemiseensä. Keskity sinäkin. Silloin tällöin saadaan valitettavasti lukea laturaivosta aloittelijoita kohtaan, joka ilmeisesti on ihan todellinen ilmiö. Älä ryhdy tyypiksi, josta luetaan laturaivo-otsikoissa.

Yksin treenatessa ajatukset menevät helposti “mitä muut musta ajattelevat” -moodiin. Löytyisikö lähipiiristä kaveri, joka haluaisi aloittaa saman harrastuksen? Yhdessä tekeminen on kivaa ja treenitreffit motivoivat lähtemään liikkeelle. Kilpailuhenkisimmät voivat pistää skaban pystyyn tai asettaa yhteisen tavoitteen. Jos kaveria ei löydy, ilmoittaudu kurssille. Kurssilta löytyy treeniseuraa ja harjoittelemaan tulee lähdettyä, kun treenit ovat aina samassa paikassa samaan aikaan.

IMG_0515.JPG

Tästä kun sais rakennettua säännöllisen rutiinin.

Uusi harrastus vaatii myös hieman priorisointia, jotta se ei jää ensimmäisenä pois, kun kalenteri alkaa täyttyä (olettaen siis, että harrastuksesta halutaan pysyvä). Raivaa kalenterista tilaa tunti tai pari joka viikko ja pidä rutiinista kiinni.

Onko siellä aloitettua uusia harrastuksia ja onko siinä onnistuttu? Kommentoi ja kerro oma kokemus :)

-Sanna

Psst! FitPitin kurssivalikoimasta löydät uinnin lisäksi nyt myös hiihdon, luistelun, juoksun ja lattialiikunnan. Käy tutustumassa! https://www.fitpit.fi/