Oppimaan oppiminen

Heippa!

Uinninopetuksessa törmään monenlaisiin oppijoihin. Jotkut omaksuvat asiat hyvinkin nopeasti, kun osa taas tuntuu junnaavan paikoillaan pitkään. Toki on ihmisiä, jotka luonnostaan oppivat nopeasti, kun taas jotkut tarvitsevat enemmän aikaa oppiakseen. Tässä ei ole mitään väärää, mutta joskus on tilanteita, että oppimisen tahti on oppilaasta itsestään kiinni. 

oppiminen1.jpgOn hyviä oppijoita ja vähän heikompia oppijoita. Hyvä oppija omaksuu asiat reippaalla tahdilla ja ymmärtää opittavan asian myös laajemmassa kontekstissa. Heikompi oppija oppii, mutta kokonaisuuksien hahmottaminen ja asioiden yhdistäminen toisiinsa on hankalaa. Heikko oppija oppii asioita "yksi kerrallaan", kun hyvä oppija oivaltaa monta asiaa kerrallaan yhdistellessään opittuja juttuja mielessään. Heikompi oppija tekee, mitä neuvotaan sen suuremmin miettimättä omaa tekemistään, jolloin opittavan taidon omaksuminen kestää pitkään. Onko uusien taitojen omaksuminen sinulle vaikeaa? Hyväksi oppijaksi voi onneksi tulla kuka vain ja tässä postauksessa siihen vinkkejä.


oppiminen2.jpg

Kysy ja kyseenalaista! Opettaja/ohjaaja on tunnilla juuri sinua varten. Jos et ymmärrä, miten jotain harjoitetta tehdään, kysy. Me ohjaajat myös tykätään, kun asiakkaat haastavat meitä miettimään omia ohjeitamme monista näkökulmista. Näin autat myös ohjaajaa pohtimaan asioita eri kanteilta ja ilmaisemaan saman jutun monella tapaa, niin että kaikki ymmärtävät. On myös hyvä tietää, miksi teet, mitä teet. Jos et ymmärrä, mihin harjoitteella pyritään, ota selvää. Näin tiedät, mikä harjoitteen tavoite on ja keskityt varmasti olennaiseen.

 

Kirjoita ylös! Ei ole huono idea kirjoittaa muutamalla avainsanalla kännykän muistioon tai kalenterin kulmaan tunnilla käydyt pääasiat läpi. Jokaisella on elämässään varmasti muitakin juttuja muistettavanaan, kuin vapaauinnin lopputyöntö ja kuusitahtipotku. Lukaise edellisen kerran harjoitteet läpi ennen alkavaa tuntia, jolloin sinulla on varmasti tiedossa, mistä lähdetään liikkeelle. Mitään tekniikka-analyysia ei tarvitse kirjoittaa, vaan muutama avainsana riittää muistamaan, mistä on puhuttu.

oppiminen3.jpg

 

Tiedä, mitä teet! Tunneilla opit oikean tekniikan ainakin teoriassa. Vaikka oikeat liikeradat eivät vielä jäisikään lihasmuistiin, ainakin tiedät mihin olet pyrkimässä. Älä vain ui, vaan yritä oikeasti tiedostaa omat liikeratasi niin, että tiedät tasan tarkkaat, mitä käsilläsi ja jaloillasi teet. Tässäkin tapauksessa, jos et ole ihan varma, kysy. Esimerkiksi oman uinnin kuvaaminen ja videon katsominen on usein silmiä avaava kokemus. Kun opit hahmottamaan omia liikeratojasi ja sen lisäksi tiedät, mitä kohti olet pyrkimässä, sinulla on avaimet onnistumiseen!  Opettelemalla "analysoimaan" omaa tekniikkaa saat uintitunneista irti vielä niiden päätyttyä.

 

Katso muita! Uimahallilla näkee monenlaisia uimareita, joista osa ui hyvin, osa ei. Katso itseäsi paremmilta uimareilta mallia ja yritä myös miettiä, mite he tekevät oikein, kun uivat niin hyvin. Jos joku on itseäsi heikompi, yritä huomata heidän virheensä.

Tässä siis muutamat vinkit uuden oppimiseen. Oppimistyylejä toki on yhtä monta kuin oppijaakin. Mikä sun paras tapa oppia? Kerro se myös muille!

Kivaa viikkoa kaikille!

-Sanna

Laura ManninenComment